Selamat datang ke Blog Gemilang Sains..... Matlamat tanpa usaha adalah angan-angan..... Usaha tanpa matlamat umpama berjalan tanpa tujuan...... Matlamat beserta usaha pasti menghasilkan kejayaan.......

Saturday, 12 November 2011

Asteroid

   


          Asteroid adalah objek berbatu yang beredar mengelingi matahari. Kebanyakan Asteroid terletak dalam satu jaluran antara planet Marikh dengan Musytari yang dikenal sebagai jaluran Asteroid. Asteroid berbeza-beza saiznya daripada sekecil habuk hingga beberapa kilometer diameternya.

         Untuk membayangkan betapa kecilnya planet ini, 195 daripadanya mempunyai garis pusat lebih daripada 98 kilometer. 502 daripadanya mempunyai garis pusat antara 40 hingga 98 kilometer, 193 daripadanya mempunyai mempunyai garis pusat antara 16 hingga 40 kilometer  dan 22 lagi mempunyai garis pusat kurang daripada 16 kilometer. Jika semua semua ini jisim Asteroid ini disatukan, ia akan menjadi 1/3000 daripada bumi. Oleh itu, jika semua Asteroid sekalipun disatukan, ia akan merupakan sebuah planet yang tidak bererti bagi kita. Teori bagaimana Asteroid ini terbentuk ialah satu satelit Musytari telah meletup dan mengeluarkan cebisan-cebisan ini.

No comments:

Post a Comment